Usein kysyttyjä kysymyksiä mielenilmaisusta

Alla on vastauksia perjantain mielenilmausta koskeviin kysymyksiin. Jos olet jostakin asiasta tai menettelytavasta epätietoinen, ota yhteyttä puheenjohtaja Satu Henttoseen (040 524 9199, satu.henttonen(at)yhl.fi) tai omaan yhdistykseesi.

 

Miksi mielenosoitus järjestetään?

Mielenosoituksella puolustamme työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksia. Työlainsäädäntö ja erityisesti työsopimus-, työaika- ja vuosilomalaki on rakennettu työntekijän eli heikomman suojaksi. Nyt hallitus aikoo pakottavalla lainsäädännöllä muuttaa tämän periaatteen, säätää enimmäistason ja rajoittaa siten sopimisvapautta.

Mielenosoituksella vastustetaan hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja. Hallitus ilmoitti viime tiistaina muun muassa vuosilomaoikeuden rajoittamisesta, sairausloman palkattomasta karenssipäivästä, arkipyhien palkattomuudesta sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksien leikkaamisesta pakottamalla. Emme voi hyväksyä näitä päätöksiä, emmekä tapaa, jolla ne aiotaan toteuttaa.

Mediassa puhutaan lakosta? Onko kyseessä lakko?

Perjantain mielenilmaus ei ole lakko. Se on poliittinen mielenilmaus, jolla puolustetaan sopimisoikeutta ja vastustetaan hallituksen yksipuolista päätöstä heikentää työehtoja. Mielenosoitus ei miltään osin kohdistu voimassa oleviin työehtosopimuksiin tai niiden määräyksiin. Siksi se ei ole työehtosopimuslaissa kielletty työtaistelutoimenpide tai laiton lakko.

Onko minulla oikeus osallistua mielenosoitukseen?

Suomen lainsäädäntö takaa työntekijälle oikeuden osallistua mielenosoitukseen, mutta osallistuminen ei ole pakollista. Kyse on demokratiaan kuuluvasta oikeudesta kertoa mielipiteensä. Työntekijällä on oikeus poistua työpaikalta mielenosoitukseen ilman seuraamuksia. Työnantaja voi kuitenkin pidättää työntekijän palkan poissaoloajalta.

Työntekijän tulee itse ilmoittaa lähiesimiehelleen olevansa poissa töistä mielenosoituksen ajan.

 

YHL MIELENOSOITUKSESSA

Miten oma ammattiliittoni mukana mielenosoituksessa?

YHL on tehnyt järjestöpäätöksen olla mukana mielenilmauksessa. Rautatientorin tilaisuuteen osallistuvat liiton pääkaupunkiseudulla työskentelevät jäsenet. Muualta Suomesta voi tulla omalla ajalla mielenilmaukseen.

YHL:n virkasuhteessa (CIMO, Opetushallitus, Suomen Akatemia, Pelastusopisto, Varastokirjasto) olevista jäsenistä mielenosoitukseen osallistutaant ääkaupunkiseudulla (Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Vantaa, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio ja Tuusula) jäsenet siten, että mielenilmaisuun osallistuakseen virkapaikalta voi poistua klo 10.00 alkaen ja virkapaikalle tulee palata viipymättä mielenilmaisun päättymisen jälkeen, kuitenkin klo 15.00 mennessä.

Voiko työnantaja kieltää osallistumasta mielenosoitukseen esimerkiksi tärkeän päivystystehtävän vuoksi?

Työnantaja ei voi kieltää tai painostaa olemaan osallistumatta työsuhteessa olevia työntekijöitä. Mikäli sinua painostetaan tai kielletään osallistumasta, kerro asiasta oman yhdistyksesi luottamusmiehelle.

YHL on rajannut mielenilmauksen ulkopuolelle tehtävät, joiden tekemättä jättäminen voi vaarantaa työnantajan omaisuutta, työpaikan turvallisuutta tai ihmisten/eläinten terveyttä. Otetaan huomioon myös pitkäkestoiset laboratoriotyöt, jotka eivät saa keskeytyä. Jäsent voivat sopia keskenään, miten tehtävät hoidetaan mielenilmauksen aikana.

Miten pääsen mielenosoitukseen perjantaina?

SAK, Akava ja STTK järjestävät yhteiskuljetuksia Helsinkiin. Ilmoittaudu mukaan kyytiin seuraavista linkeistä:

TAMPERE: https://www.facebook.com/events/1812207039005648/

TURKU: https://www.lyyti.fi/group/Turunbussi

VAASA, POHJANMAA: https://www.facebook.com/events/1646692015574353/

POHJOIS-SAVO: https://www.lyyti.fi/group/pohjoissavonbussi

ETELÄ-SAVO: https://www.lyyti.fi/group/kuljetusmikkeli

KAAKKOIS-SUOMI: https://www.facebook.com/events/885920324828474/

KESKI-SUOMI: https://www.lyyti.fi/…/KeskiSuomen_bussi_Mielenilmaisuun_18…

SATAKUNTA: https://www.lyyti.fi/group/bussikuljetuspori

HÄME: https://www.lyyti.fi/group/hameenbussit (Lahti-Mäntsälä-Helsinki, Riihimäki-Hyvinkää-Järvenpää-Helsinki, Hämeenlinna-Helsinki)
Entä jos en pysty osallistumaan mielenosoitukseen? Mitä voin tehdä?

Voit lähettää terveisesi hallitukselle osoitteessa: terveisethallitukselle.fi. Välitä oikeaa tietoa mielenosoituksesta ja kerro miksi se järjestetään! Voit osallistua keskusteluun somessa aihetunnisteella #STOP. Laita myös rintaasi YHL-pinssi ja/tai musta nauha.

POISSAOLO TYÖSTÄ MIELENOSOITUKSEN AIKANA

Voiko työntekijälle aiheutua jotain seurauksia?

Työsopimus- taikka virkasuhteiselle työntekijälle ei aiheudu seuraamuksia, jos päätökset poliittiseen mielenilmaisuun osallistumisesta on kaikilla järjestötasoilla tehty asianmukaisesti. Työnantaja voi kuitenkin pidättää työntekijän palkan poissaoloajalta.

Mikä osa ajasta on palkatonta?

Se osa on palkatonta, joka kuluu mielenilmaisuun osallistumiseen.

Pidätetäänkö poissaolo palkasta vai kellokorttisaldosta?

Lähtökohtaisesti palkasta ellei työnantajan kanssa muuta sovita (kellokortin perusteella pidettävä vapaa edellyttää lähtökohtaisesti esimieheltä etukäteen saatua hyväksyntää) .

Kun lähden mielenilmaisuun, mitä leimaan? Leimaanko oma asia – ulos vaiko ruokatauko?

Noudata yliopistosi tai virastosi liukuvan työajan ohjeita. Seuraa oman yliopistosi tai virastosi viestintää, mitä työnantaja ohjeistaa.

Pitääkö mielenilmaisusta palata työpaikalle kun liukuma on alkanut?

YHL suosittelee palaamaan työpaikalle, mikäli esimiehen kanssa ei ole sovittu toisin.

Miten jos on etäpäivä, ollaanko tekemättä töitä mielenilmaisun aikana?

Kyllä, näkemyksemme mukaan mielenilmaisuun voi osallistua myös etäpäivän aikana.

 

MUITA KYSYMYKSIÄ

Onko pakko mennä töihin, kun bussit ovat lakossa enkä pääse millään. Lomapäivää en halua ottaa!
On periaatteessa pakko. Bussilakko ei ole hyväksyttävä peruste työstä poissaololle.

Olen jo ottanut perjantaiksi lomapäivän. Voinko pitää sen siten, ettei tule mitään seurauksia?
Jos lomahakemus on tehty ja esimiehen toimesta hyväksytty etukäteen, aikaprioriteetti-periaatteen mukaisesti on lähdettävä siitä, että henkilö on vuosilomalla eli lomapäivän voisi pitää normaalisti. Leimaus siinä tapauksessa torstaina on Loma ja ulos.

Voiko luottamusmies osallistua mielenilmaukseen?
Luottamusmiehet voivat osallistua mielenilmaukseen.

Mistä löytyy lisää tietoa mielenosoituksesta?
Mielenosoituksella on oma tapahtumasivu Facebookissa. Klikkaa itsesi mukaan, niin pysyt ajan tasalla.

Seuraa myös YHL:n ja Pardian viestintää liittojen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Comments are closed.